Roasted apple in yogurt and book recommendation

Jääkaapista tulvahtaa kanelin ja vaniljan makea aalto. Kokeilin miltä maistuu itse tehty uuniomenajogurtti koska omenoita tuntuu riittävän kiusaksi asti. No hyvältähän se, jos tykkää uuniompuista! Joskin seuraavaksi teen jogurtin kreikkalaiseen maustamattomaan. Nyt käytin pohjana valmiiksi vaniljalla maustettua jogurttia ja lopputulos oli minun makuuni liian makea.

Valmistus oli yksinkertainen, omenat lohkoiksi vuokaan, loraus öljyä etteivät tartu pohjaan, reipas tupsautus kanelia ja ripottelu fariinisokeria päälle. Uuniin 200 asteeseen kunnes omenalohkot ovat paahtuneita ja tuoksuvia. Omenat sauvasekoittimella soseeksi ja jogurtin joukkoon yhdessä sitruunankuoriraasteen ja vaniljan kanssa, jos käytät maustamatonta jogurttia. Tarkista makeus. Syö. Mies ei syönyt koska ulkonäkö oli kuulemma epäilyttävä.

* Sorruin kirjakaupassa Nigel Slaterin järkälemäisiin teoksiin (Tender ja Tender II.) Selasin myös muita kirjoja, mutta mikään ei oikein sytyttänyt. Suositukseni onkin, että jos tykkäät älykkäästä ja oivaltavasta tekstistä, upeista kuvista ja loppumattomista, mullantuoksuisista kasvisresepteistä, käänny Nigelin puoleen.


There's a sweet wave of vanilla and cinnamon coming out from the fridge. I tried how homemade oven roasted apples would taste in yogurt. They tasted good! Though next time I'm going to use plain Greek yogurt, this time I used vanilla flavored and the outcome was a tad too sweet for my taste.

Recipe is rather simple, cut the apples into wedges onto a oven tray, drizzle some oil in so they won't stick. A good sprinkling of cinnamon and a dash of brown sugar into the mix and stir everything together. Into the oven for 200 degrees until the wedges are toasted and fragrant. Blitz the apples into a purée and stir together with yogurt and some lemon zest. Add vanilla if you use plain yogurt. Check the taste and add sugar if you need. Eat. My other half wouldn't eat because he thought the yogurt looked suspicious.

* I indulged myself in some heavy literature at the bookstore and bought Nigel Slater's giant books (Tender and Tender II) I also flipped through other cookbooks but nothing seemed to do the trick to me. I truly recommend these books if you like witty, narrative writings, gorgeous, skillful photos and endless amounts of earthy vegetable recipes.




beauty in everyday objects

nahkakansio / marimekon lasi / kivialusta
leather casing / marimekko glass / stone coaster


apple toast

Suosittelen teille tätä omenatoastia ja Miles Davisia, yhdessä tai erikseen. Leipä syntyy simppelisti yhdellä pannulla pätkästä vuohenjuustoa, parista leivästä ja yhdestä isohkosta ompusta. Poista kota ja siivuta omena ohuiksi tsiipaleiksi, heitä lohkot kuumalle paistinpannulle ja lorauta hiukan omenamehua perään. Anna porista kunnes mehu haihtuu ja viipaleet pehmenevät, lisää voita ja ripaus kanelia sekä fariinisokeria. Karamellisoi pari minuuttia, kaada viipaleet kippoon ja ja ota pannu hetkeksi levyltä jottei tahma pala kiinni.

Kokoa leipä siivuttamalla sopiva määrä vuohenjuustoa väliin ja kaada omenanviipaleet juuston päälle. Leipä kanneksi päälle ja pannuun, pannu takaisin levylle. Minulla on tapana litistää leipää kattilan kannella jotta juusto nappaa kiinni molempiin puoliskoihin ja syntyy napakka paketti. Paista molemmilta puolilta kullanruskeaksi ja syö lämpimänä, rapisevaan paperiin kiedottuna.

Huippunopea versio syntyisi omppuhillosta ja vuohenjuustosta. Minulla on loppumaton keko omppuja kaapissa, onko teillä hyviä omenaohjeita, otan vinkit avomielin ja hymysuin vastaan!

I recommend this apple toast and some Miles Davis to you, they go great together or separated. The toast is a simple dish: you need some goat cheese, couple slices of bread and a considerable size apple. Remove the core and slice your apple into thin slices, throw slices onto a hot pan and splash some apple juice in. Let it bubble until the juice evaporates and the apples are soft. Add in some butter and dashes of cinnamon and brown sugar. Caramelize the apples for a couple of minutes and then pour them into a cup and take the pan off the heat so that the sticky sugar doesn't burn while you are constructing your toast.

Slice/spread the goat cheese onto bread and place your apple slices on top. Cover with a slice of bread and put the bread into the pan and pan back to heat. I have a custom to press down the bread with a lid from a kettle so that the cheese melts into both sides and it creates a sturdy packet. Fry until golden on both sides and eat warm, preferably wrapped in a paper.

Really quick version would be a toast with apple jam and goat cheese. I seem to have an endless amount of apples in my cabinets, do you have good apple recipes, I receive any suggestions with smiles and open arms!

morning sun in a glass

Perheemme kesämökin lähellä on pieni karu kalliosaari, joka on täynnä tyrnipuskia. Mitään muuta saarella ei olekaan. Vanhempani hakivat saarelta taimia vuosia sitten ja kokeilivat, josko ne innostuisivat kasvamaan mökkirannassamme. Ja kyllä ne kasvoivatkin, me lapset tiedämme karvaasti kun tyrnien poimimisen aika lähestyy. Sen tietää jokainen, joka on poiminut kypsiä, mehua valuvia (villi)tyrnejä. Tyrnien piikit tekevät sormiin pienen pieniä reikiä ja väkevän mehun valuessa pisin sormia on irvistys taattu. Helpotus on lähellä, suolainen merivesi auttaa ja käymmekin aina välillä vilvottelemassa kirveleviä sormia.

Tyrnikiisseli taitaa olla suosikkini kiisseleistä. Hapan, pehmeä kiisseli yhdessä paksun ja lohkeavan kreikkalaisen jogurtin kanssa on mitä parhain aamupala. Aurinko lasissa.

There is a little island near my family's summer cottage, which is filled with sea-buckthorn and nothing else. My parents picked some of their plants years ago and tried if the sea-buckthorn would grow near our own little beach. Oh they grew alright, we kids always know when it's getting close to picking those berries. Everyone knows if they have picked ripe, juice oozing (wild) berries of seaberry. Their thorns make little holes in the fingers and when the potent juice gets in those holes it's just pure pain. Thank goodness for the salty water near or it would be unbearable.

Seaberry kissel (a thick soup made from berries) is my favourite. Together with a thick, creamy Greek yoghurt it's the best breakfast. Sun in a glass.


omenamuffinssit & kanelivoi

Lily.fi:ssä on meneillään brunssihaaste, johon päädyin tekemään muffinsseja. Inspiraatio iski edellisen bloggaukseni sivuamasta tv-sarjasta eli Gilmore Girlsistä. Sarjan höperö mutta ah niin ihana kokki Sookie tarjoili muffinsseja kanelivoin kera. Ajatus kanelivoista jäi kummittelemaan mieleeni ja koska vanhempieni puutarhassa kasvavat omenapuut pudottelevat muhkeaa saalistaan, päädyin tekemään omenamuffinsseja kanelivoin seuraksi. Minkäs muun kuin syksyn kunniaksi. Ja brunssin, tottakai!

Omenamuffinssit:

1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta

2 isoa tai 4 pientä omenaa raastettuna (käytä lempilajikettasi, suosittelen kirpeää)
1 muna
70 g voita
1 dl kreikkalaista jogurttia
1-2 dl fariinisokeria / ruskeaa ruokosokeria, käytä makusi mukaan

Homma menee niin että kuivat ja märät sekaisin omissa kipoissaan ja sitten yhteen: (Jauhot+hiutaleet+kardemumma+leivinjauhe+vaniljasokeri) ja (raastettu omena+muna+sulatettu ja jäähdytetty voi+kreikkalainen jogurtti+sokeri) Älä vatkaile ja vispaile turhia, kääntele taikina kevyesti sekaisin.

Ohjeesta tulee joko 6 isoa muffinssia tai 12 pientä. Tein muffinssit itse vuoalla, jonka kolot öljysin kevyesti ennen taikinan jakamista. Paista muffinsseja 200 asteessa tarkkaillen kypsyyttä, koosta riippuen noin 20-30 minuuttia.

*Pistä merkille taikinan koostumus. Jos omenat ovat ekstravetisiä, runttaa ylimääräiset nesteet pois tai lisää tujaus jauhoja taikinaan. Raastettu omena tekee muffinssit mukavan kosteiksi ja mehukkaiksi.

Kanelivoi:

n. 60 grammaa voita (suosittelen suolatonta, muuten tulee erikoinen yhdistelmä)
1 tl kanelia
Fariinisokeria / ruskeaa ruokosokeria maun mukaan

Muussaa voi, kaneli ja fariinisokeri kunnes saat  pehmeän koostumuksen. Tarjoa heti tai pistä jääkaappiin tekeytymään. Parasta kun muffinssit ovat lämpimiä ja kanelivoi alkaa sulaa.


a Nutcracker in Paradise

Tänä syksynä taidan fiilistellä balettimaailmaa. Syy on Amy Sherman-Palladinon luoma tv-sarja Bunheads, joka jatkaa ikisuosikkini Gilmore Girlsin omintakeista linjaa. Balettia ja kummallisia roolihahmoja, parasta!

Säästelen myös kuvassa näkyvää Kusmin Kashmir Tchaï -teetä, joka tulee maistumaan täydelliseltä ensimmäisinä pakkasaamuina. Tosin se maistuu nyt jo hyvältä.

I think my inspiration wanders into ballet world this autumn. I can (lovingly) blame Amy Sherman-Palladino's Bunheads, which continues to be as cooky as my all-time favorite Gilmore Girls. Ballet and quirky characters, the best!

I am also saving up my Kusmi Kashmir Tchaï for the first frosty mornings to come. Though I am cheating and having it already, it is so good.

ARCHIVES

ABOUT USING IMAGES

Unless credited or stated otherwise, pictures in this blog are © Suvi Viitanen. Please do not use them for any commercial purposes.